OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

ORL komplexní ordinace

ve Slavkově u Brna

 Která zelenina je protinádorová?

  
  
Studie odhalily protinádorové látky v zelenině jako je brokolice, kapusta, česnek a cibule. Tato zelenina je vhodná příloha k masu, protože může částečně chránit před jeho kancerogenním vlivem a podpořit detoxikaci organismu.
 
 
Bylo prokázáno, že látky z brukvovité a cibulové zeleniny působí jak na buněčné úrovni řadou přímých protinádorových mechanismů, tak i nepřímo skrze aktivaci očišťovacích enzymatických procesů organismu od škodlivých kancerogenních látek, vyvolávajících vznik nádorů.
 
V zelenině jsou z bioaktivních složek sledovány především flavonoidy. Tyto působí více mechanismy, neboť zasahují jak tlumícím vlivem do signálních cest nádorových buněk, tak i protizánětlivě a skrze posílení imunity. Brukvovitá i cibulovitá zelenina obsahuje navíc pouze pro ni specifické bioaktivní látky, které jinde nelze nalézt.
   
  
BRUKVOVITÁ ZELENINA:
 
Pod označením brukvovitá zelenina je zařazeno více druhů, ale nejzajímavější účinky byly zjištěny u brokolice a kapusty. Tyto obsahují glukosinoláty, ze kterých pak v organismu vznikají protinádorové látky indoly a isothiokyanáty.
"V posledních letech proběhly studie, které odhalily nižší výskyt mnoha druhů nádorů vlivem konzumace zeleniny jako je brokolice anebo kapusta."
Nejsilnější vazba byla popsána v prevenci karcinomu tlustého střeva, prostaty, ledvin, ale i méně častých nádorů jako je mnohočetný myelom a lymfom. Slabší důkazy jsou i ve vztahu ke karcinomům dutiny ústní, plic, prsu a některých jiných.
 
"Pro praxi jsou zajímavé výsledky studií, které se zaměřily na ochranný vliv brukvovité zeleniny při konzumaci smaženého nebo grilovaného masa, kdy bylo jejich vlivem popsáno zvýšené vylučování kancerogenních, tedy nádory způsobujících látek pryč z organismu."
Nešetrná tepelná úprava jako je smažení, grilování, ale i dlouhé vaření, však může zničit většinu bioaktivních látek v brukvovité zelenině. Proto se doporučuje pouze slabý a krátký tepelný ohřev a to ideálně formou dušení v páře.
   
   
CIBULOVÁ ZELENINA:
 
Mezi cibulovou zeleninu patří česnek, cibule, pórek aj. Protinádorový účinek se této zelenině přisuzuje díky obsahu různých bioaktivních látek a podobně jako u brukvovité zeleniny je založen na více mechanismech včetně aktivace detoxikačních enzymů v organismu.
"Protinádorový účinek brukvovité a cibulové zeleniny spočívá jak v přímém ochranném vlivu na buňky před vznikem nádorů, tak i v aktivaci detoxikačních enzymů, které nás pak rychleji zbavují škodlivin."
Navíc byl popsán i protimikrobiální účinek, který působí proti vzniku karcinomu žaludku (tyto jsou spojeny s infekcí Helicobacter pylori a například česnek jak známo snižuje výskyt této bakteriální nákazy).
 
Optimistické je, že narozdíl od jiné zeleniny, bylo u česneku a cibule zjištěno zachování mnoha jejich bioaktivních látek i po tepelné úpravě. Příkladem může být tepelně upravená cibule, která i přes snížení obsahu některých látek v ní si stále zachovává svůj příznivý vliv na prevenci nádorů.
 
Jedním z nejvíce sledovaných rostlinných flavonoidů je quercetin, který opakovaně ve studiích prokázal svůj protizánětlivý a protinádorový vliv. Jeho nejvýznamnějším zdrojem je právě cibule, ze které je ve srovnání s ostatními zdroji udávaná i nejlepší vstřebatelnost.
 
 

Objednejte se

MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

ORL, ultrazvukové vyšetření a imunonutrice

Slavkov u Brna, Bučovice, Vyškov, Brno a okolí

Aktuality

archív