OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

ORL komplexní ordinace

ve Slavkově u Brna

Proč vybírat ovoce i podle barvy?

  
Tmavě modré rostlinné pigmenty představují ochranu rostlin proti oxidačnímu stresu z okolí, ale podle studií mohou chránit i nás proti různým onemocněním, a vedle toho udržovat štíhlou linii a podporovat regeneraci organismu.
    
 
Anthokyany rostlinám i lidem slouží jako ochrana
 
Denně jsme vystaveni faktorům, které vyvolávají prozánětlivé prostředí a oxidační stres v našem organismu. Může se jednat o přejídání se, některé škodlivé látky ze stravy, ale napřiklad i jen o nepřiměřený psychický stres.
 
Na straně druhé lze ve stravě nalézt antioxidační a protizánětlivé látky, které představují prevenci civilizačních onemocnění, spojených s nezdravým způsobem života. Mezi tyto ochranné látky patří mimo jiných i skupina antokyanů, patřící mezi flavonoidy, a dávající rostlinám tmavě modré, fialové až červené zabarvení.
 
To, jak se těmito pigmenty chrání rostliny proti oxidačnímu stresu, lze připodobnit tmavé kůži lidí, která je jak známo proti nádorům odolnější než kůže bílá.
 
U antokyanů byl ve studiích in vitro popsán antioxidační, protizánětlivý, a dokonce protinádorový účinek.
“Antokyany mohou působit proti nadváze, cukrovce, cévním onemocněním, depresím, demencím, ale i proti nádorům a obecně zpomalovat stárnutí organismu.” 
  
 Anthokyany pro regeneraci svalů, mozku a proti infekcím
  
Jak známo dlouhodobý mírný zánět, vznikající již samotnou přítomností obezity, podporuje její další zhoršování a vývoj onemocnění z ní, čímž vzniká začarovaný kruh. Protizánětlivé látky ze stravy, kam patří i antokyany, bojují proti tomuto stavu a napomáhají hubnutí.
“Antokyany přispívají ke štíhlé linii a u sportovců navíc urychlují regeneraci svalů po zátěži.”
Urychlená regenerace organismu vlivem antokyanů byla prokázána na příkladu svalů dolních končetin sportovců.
“Kromě toho byl popsán vliv antokyanů na regeneraci a fungování nervových buněk, tedy na prevenci demencí a depresí.”
Studie prokázaly zlepšení psychických funkcí a paměti na příkladu starších lidí, denně konzumujících ovoce bohaté na antokyany, a bylo popsáno i zlepšení stavu u depresivních jedinců.
    
“Mezi další sledované patří protivirové a protibakteriální působení antokyanů.”
Zvýšená konzumace ovoce, bohatého na antokyany, se proto mimo jiné doporučuje v případě infekcí anebo poruch imunity.
 
 
Zdroje antokyanů
 
Zdrojem antokyanů je zejména ovoce tmavé modrofialové barvy jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, acai apod. Kromě modrého jsou o něco méně obsaženy i v červeném ovoci jako jsou napřiklad brusinky, jeřabiny, maliny, třešně nebo jahody.
 
Mezi obilninami je obsahuje především černá rýže, černá čočka, černá quinoa, a v rámci zeleniny lilek a jiné. Problémem u těchto zdrojů je ale tepelná úprava, která (zejména pokud je nešetrná) dokáže zničit mnoho bioaktivních látek.
 
Nejlepším zdrojem antokyanů je čerstvé či po sběru zmražené modré ovoce. Skladováním při běžné teplotě anebo sušením se obsah antokyanů snižuje, a nejvíce je ničí tepelná úprava.
 
Na příkladu borůvek bylo prokázáno, že nejvyšší obsah účinných látek je u čerstvého ovoce a zachovává se mražením i 3 měsíce stejný. Sušením a teplem se naopak snižuje obsah antokyanů o 40%, a dalším skladováním pak ještě více.
 
Až tedy půjdete nakupovat potraviny, nezapomínejte vybírat i podle tmavě modré barvy, ukazující na vysoký obsah antokyanů, a snažte se volit pouze čerstvé anebo zmražené ovoce, které má jako jediné v sobě zachováno dostatek účinných látek (narozdíl od džusů, zavařenin, marmelád apod., které prošly tepelnou úpravou a skladováním).

Objednejte se

MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

ORL, ultrazvukové vyšetření a imunonutrice

Slavkov u Brna, Bučovice, Vyškov, Brno a okolí

Aktuality

archív