OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

ORL komplexní ordinace

ve Slavkově u Brna

Jak se chránit před kancerogenitou masa? 

  
Uzeniny a grilované maso patří historicky mezi nejvíce rizikové potraviny českého jídelníčku a obsahují několik druhů prokázaných kancerogenů. Nedávno byla vedle toho odhalena zánět vyvolávající pro lidi cizorodá sloučenina, vyskytující se jen v červeném mase, a přispívající k nádorům i dalším onemocněním. Určitou ochranu před kancerogenitou masa představuje šetrnější druh tepelné úpravy, převaha drůbežího nebo rybího masa, přidání zeleniny jako přílohy, vláknina a zakysané mléčné výrobky.
 
  
Souvislost mezi vysokým výskytem karcinomu tlustého střeva a typicky českou stravou, pro kterou byl historicky charakteristický přebytek masa, uzenin, alkoholu a současně nedostatek zeleniny a vlákniny, je známa. Jednu dobu jsme stáli dokonce na první příčce v celosvětovém měřítku co se týká tohoto druhu karcinomu. Poté se u nás zlepšila osvěta i preventivní opatření a v posledních letech vede Maďarsko, souvislost s uzeninami je jednoznačná.
  
  
Uzeniny jako skrytá příčina mnoha onemocnění
  
Masné výrobky prokazatelně zvyšují riziko vývoje nádorů, a to především v trávícím ústrojí. Souvislost byla prokázána se vznikem karcinomů celého trávícího traktu od polykacích cest až po tlusté střevo, ale i slinivky břišní a jiných vnitřních orgánů, kde bychom to nečekali.
  
Studie prokázaly zejména vliv uzenin a grilovaného nebo smaženého masa na vývoj karcinomů tlustého střeva, žaludku, jícnu, hltanu, dutiny ústní, hrtanu, plic, prsu, slinivky břišní, močového měchýře, ledvin a některých dalších.
  
Nebezpečí však není jen z pohledu onkologů, ale i v diabetologii, protože uzeniny a nadmíra nekvalitních masných výrobků jsou překvapivě hlavní příčinou vzniku cukrovky u nás. Nejedná se tedy o sladkosti, které tuto nemoc vyvolávají, ty již pouze zhoršují stav u nemocných.
  
V kardiovaskulárním oboru zase lékaři upozorňují na souvislost s kornatěním tepen a cévními příhodami a v neurologii dokonce na urychlenou neurodegeneraci mozkových buněk vlivem oxidačního stresu a zánětu.
"Uzeniny a smažené nebo grilované maso se skrytě podílí nejen na vzniku nádorů řady lokalit, ale i mnoha chronických zánětlivých onemocnění, kardiovaskulárních chorob, cukrovky, neurodegenerace a urychleného stárnutí."
  
Více mechanismů kancerogenity masa
  
Určitý škodlivý vliv má již samotná přítomnost hemového železa, což je faktor, neovlivnitelný tepelnou úpravou. Hemové železo způsobuje oxidační stres a poškození buněčných struktur.
  
Příznivé není ani vysoké procento nasycených mastných kyselin v tučném mase nebo uzeninách. Z tohoto pohledu je výhodnější maso rybí, které má méně hemového železa a jiné složení tuku.
  
Největší problém je ale vysoké množství prokázaných kacerogenů, vznikající vlastní úpravou masa.
"Jako klíčová pro vznik nádorů se považuje přítomnost kancerogenních sloučenin, vznikajících grilováním, smažením, pečením anebo uzením masa. Jedná se o nitrosaminy, polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aromatické aminy."
Tyto kancerogeny lze nalézt ve všech druzích uzenin a tepelně upraveného masa, nejvíce pak v tzv. červeném mase. Čím šetrnější tepelnou úpravu použijeme, tím méně jich je.
 
  
Cizorodá látka, vyskytující se pouze v červeném mase
  
V posledních letech byl navíc odhalen další možný nádory vyvolávající mechanismus červeného masa, a sice skrze přítomnost pro lidi nepřirozené cizorodé sloučeniny Neu5Gc, vyvolávající zánět a oxidační stres. Tato látka byla objevena spíše náhodně při pokusech s transplantacemi orgánů různých živočišných druhů a hledání důvodů nepříznivých zánětlivých reakcí.
"Neu5Gc je pro lidi cizorodá látka, vyskytující se v mase některých savců, která způsobuje zánětlivou reakci a spolupodílí se skrytě na vývoji mnoha chronických zánětlivých onemocnění včetně nádorů. V rámci evoluce jsme na rozdíl od jiných savců ztratili schopnost tvorby Neu5Gc v organismu, a náš imunitní systém na ni proto reaguje jako na cizorodou sloučeninu."
V největším množství ji lze nalézt v červeném mase jako je hovězí, vepřové, skopové, ve vnitřnostech, ale například i v kaviáru. Naopak, podobně jako lidé, Neu5Gc nemají ptáci, tedy maso kuřecí, krůtí a kachní, které je i z tohoto hlediska bezpečnější volbou. Zejména u kuřat je však lépe volit biochovy nebo domácí zdroje.
"Není potřeba se vzdávat masa úplně, je jen nutné volit pro naše tělo přirozenější formy, nevyvolávající zánětlivé reakce a nádory. Ryby, krůty, biokuřata, a dokonce i kačena v kombinaci s červeným zelím je dobrá volba."
        
          
Ochranné potraviny před kancerogenitou masa
   
"Studie doporučují zejména brukvovitou a cibulovou zeleninu jako přílohu díky obsahu specifických protinádorových látek v ní.“
   
Další cestou ochrany se ukazuje být strava s obsahem vlákniny a jogurtových bakterií mléčného kvašení. Jedná se však pouze o jednotlivé a menší studie, které podporují další sledování a výzkum.
 
Vlivu kancerogenů z masa tedy zatím na základě dostupných vědeckých informací nelze spolehlivě zabránit, a nejlepší ochranou proto stále zůstává šetrná tepelná úprava jako je dušení nebo vaření. Pokud již volíme hovězí steak, je lepší volbou rare nebo medium namísto více kancerogenní well done varianty.
  
Klíčové je dávání přednosti méně rizikovým druhům masa jako je rybí, kachní, krůtí, bio kuřecí apod., a především omezení celkové spotřeby masných výrobků v české populaci.
  
  
Každý 3. obyvatel ČR onemocní rakovinou
  
Řeknete si jsem mladý, zdravý, co bych tomu věnoval pozornost, cítím se dobře, a času dost..., ale bohužel platí pravidlo postupné kancerizace, kdy se vám mutace v buňkách od mládí skrytě hromadí, postupem let sčítají, a jednou dojde ke zúčtování formou nějakého onemocnění, v horším případě nádorového.
  
I v ORL známe případy, kdy člověk přestane kouřit, a až za několik let poté se mu objeví nádor, typický pro kouření, a on se diví, jak se to mohlo stát, když už tolik let nekouří. Navíc už nejsou ani vyjímky 40-tiletých pacientů, kterým odstraňujeme hrtany pro karcinom, tedy neplatí pravidlo rakoviny ze životního stylu až v 50-60 letech. Vždy svým pacientům zdůrazňuji, že zbavit se rizikových mutací po ukončení alkoholu a kouření může organismus trvat 10-15 let, mutace z životního stylu se navíc sčítají, a je tedy potřeba se změnou nečekat.
  
Toto doporučení platí i pro jiné lokality, tedy karcinom střeva a českou stravu. Stále je potřeba mít na mysli, že 80%, tedy většina ze všech zhoubných nádorů je preventabilních životním stylem a stravou.
  
"Před 3 lety bylo v České republice registrováno přes půl miliónu lidí před nebo po léčbě zhoubných nádorů a tento trend narůstá. Statistiky dále odhalily, že onkologických úmrtí je u nás i přes vyspělou medicínu v počtu téměř 30 000 ročně a každý 3. obyvatel České republiky nějakou formou rakoviny v průběhu svého života onemocnění.“
  

Objednejte se

MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

ORL, ultrazvukové vyšetření a imunonutrice

Slavkov u Brna, Bučovice, Vyškov, Brno a okolí

Aktuality

archív