OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

ORL komplexní ordinace

ve Slavkově u Brna

Cukr oslabuje imunitní systém proti infekcím

U onemocnění cukrovkou se projevilo, že vysoké hladiny cukru v krvi dokážou výrazně oslabit imunitní systém, což vede jak k častějším, tak i k horšímu a delšímu průběhu zánětů. Ale několikahodinové "omráčení" imunitního systému vlivem cukru bylo prokázáno i u zdravých lidí, kteří holdují sladkostem.

Bílé krvinky, tzv. leukocyty, jsou krevní buňky, zodpovědné za boj s infekcemi. Vysoké hladiny cukru v nich způsobují snížení ATP a tím útlum imunitní aktivity. Dochází tímto způsobem k oslabení leukocytů, zejména jejich schopnosti přemístění se na místo infekce, přilnutí k baktériím a fagocytózy, tedy pohlcování baktérií a dalších mikroorganismů. V rámci imunitního systému bylo vedle leukocytů vysledováno i snížení aktivity tzv. komplementu, pomocného při boji s infekcí.
 
V 70. letech proběhla studie, ve které byla odebrána krev nalačno a srovnána s krví lidí po konzumaci 100 gramů cukru.
"Počet bílých krvinek byl ve studii sice po náloži cukru stejný, ale výrazně se oslabila jejich schopnost fagocytózy ve srovnání s krví nalačno anebo s krví po konzumaci vlákniny."
Podobně další studie studie prokázaly po konzumaci cukru několikahodinové oslabení funkcí bílých krvinek, a to až o 40%. Porucha obranyschopnosti vlivem rychlého nárůstu cukru v krvi se projeví nejvíce u bakteriálních a mykotických (plísňových) zánětů ve smyslu vyšší náchylnosti k infekcím a jejich horšího a delšího průběhu.
"Nadbytek cukru ve sladkostech nebo nápojích jako jsou limonády a džusy způsobuje rychlý nárůst glykémie v krvi, která na mnoho hodin oslabí schopnost organismu bojovat s baktériemi a plísněmi."
Častá konzumace cukru a také nasycených tuků vede časem k tzv. inzulinové rezistenci (neschopnosti buněk přijímat cukr), obezitě a k onemocnění cukrovkou, u kterého se pak stává stav oslabení imunitního systému nejmarkantnější.
"Výrazné oslabení organismu však bylo prokázáno nejen u bakteriálních a mykotických infekcí, ale i na příkladu respiračních viróz. V posledním roce ukázala koronavirová epidemie několikanásobně vyšší riziko závažného průběhu až úmrtí u pacientů s cukrovkou."
Není potřeba se ale úplně cukru vzdávat. Namísto sladkostí, umělých limonád, krabicových džusů a doslazovaných nápojů volte celé ovoce, kde je přítomna jak vláknina, způsobující pomalejší nárůst glykémie, tak i vitamíny a flavonoidy, bojující proti infekcím a zánětům. Aby nedocházelo vlivem cukrů ve stravě k oslabení imunity, místo tzv. rychlých cukrů konzumujte čerstvé ovoce a zeleninu, dostatek vlákniny, a u obilnin dávejte přednost polysacharidům s pomalejším uvolňováním cukru.

Objednejte se

MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

ORL, ultrazvukové vyšetření a imunonutrice

Slavkov u Brna, Bučovice, Vyškov, Brno a okolí

Aktuality

archív